Personlig hygiejne – er der en grænse?

Header_Personlig-hygiejne

Vi kender det fra sundhedssektoren, fødevare, foder, grovvare, medicinal og mange mange flere brancher – der skal være styr på personlig hygiejne.

Alle der har været i en eller flere af disse brancher ved også hvor svært det kan være at sætte det rette niveau og ikke mindst hvordan kontrollerer vi det så.

Generelt indebærer grundlæggende hygiejne at bade regelmæssigt, at rense hud og hår, holde neglene klippet og rene, børste tænder, og iføre sig deodorant. For de fleste mennesker, er dette blot en vane, som de har lært, da de var små.

Badning eller brusebad stort set dagligt er grundstenen i grundlæggende personlig hygiejne. Det hjælper til at forhindre kropslugt, holder huden sund, og kan forhindre, at visse hudsygdomme, der opstår, hvis huden ikke er passet ordentligt. Vask af hænder i løbet af dagen er en anden del af den personlige hygiejne, såsom efter brug af toilettet. Det er ikke kun vigtig for den personlige renlighed, men for at forhindre spredning af sygdomme.

Til trods for det varierer det meget, hvor meget den enkelte person gør ud af sig selv.

Lovgivningen og nogle standarder lader det være op til enkelte virksomhed at definere rette niveau via sin risikovurdering. Andre – særligt de engelske branchestandarder er mere konkret og beskrivende i sine krav. Men uanset er det stadig svært at dokumentere og efterprøve.

Det er ikke noget problem at finde metoder til eftervisning af fx rengøring og hygiejnestatus af udstyr. Men så snart vi taler om at stille krav og efterprøve dem på den enkelte person, bliver det straks svære og man kan hurtigt træde ind i et område som kan blive for intimt for nogle mennesker.

Hvordan sikrer vi, at personalet fortæller hvis de fx har lidt dårlig mave? Det er stadig tabu for nogen og nogen kan have rigtig svært ved at komme og sige det til sin chef. I disse tider med nedskæringer vil mange også komme på arbejde lige den ene dag før de måske burde – de føler sig jo raske nok..og hvorfor dog blive hjemme på grund af en smule snue.. ja der kan være mange undskyldninger – og spørgsmålet er hvilke, om nogen skal vi acceptere?

Vi lever i et multietnisk samfund – hvor intimsfæren for nogle kulturer er er mere følsom end hos andre, og man risikerer at overtræde fx religion – hvordan forholder vi os til det uden at forskelsbehandle?

Hvordan sætter vi grænsen? er der en grænse?

Der er nogle standarder der går så vidt at enten en vask eller endda bad efter en tur i kantinen er påkrævet inden personen må komme i produktionen igen. Andre har for at undgå allergen kontaminering indført krav om brug af specielle kitler under spisning og evt. rygning. Alle tidsrøvere for både virksomhed og personalet. Og tid er penge….

Hvor langt kan og skal vi gå? Hvornår er bagatel grænsen nået? Hvis der findes en bagatelgrænse?

Spørgsmålene er mange – og svarene synes ikke altid at ligge ligefor.

Bloggen sponseres af:

Modtag Nyhedsbrev

Kommende Events

apr
6
tors
2017
9:30 Rengøring og hygiejne ved fødeva... Cookery
Rengøring og hygiejne ved fødeva... Cookery
apr 6 kl. 9:30 – 15:30
Rengøring og hygiejne ved fødevareproduktion @ Cookery | Odense | Danmark
På denne temadag sætter vi fokus på de samspil der er imellem rengøring og hygiejne ved fødevareproduktiuon, vi skal bl.a. se på hvordan man kan efterkontrollere rengøring i fødevareproduktioner og hvordan man kan foretage automatiseret desinfektion af både luft og overflader. Ikke mindst præsenteres på Temadagen en helt ny, danskudviklet og banebrydende teknologi, hvormed man på kun 10 minutter kan få et ganske præcist og retvisende resultat for totalkim, noget man ellers normalt skal vente dagevis på.[...]
maj
24
ons
2017
9:00 Temadag “Sikkerhed for Vinduespu... Danske Service
Temadag “Sikkerhed for Vinduespu... Danske Service
maj 24 kl. 9:00 – 13:00
Temadag "Sikkerhed for Vinduespudsere" @ Danske Service | København | Danmark
Vi sætter fokus på Sikkerhed og Arbejdsmiljø for Vinduespudsere på denne Temadag. Yderligere information og program forventes frigivet i marts måned.   Del med:Klik for at udskrive(Åbner i et nyt vindue)Klik for at sende som e-mail til en ven(Åbner i et nyt vindue)Click to share on Facebook(Åbner i et nyt vindue)Klik for at dele på LinkedIn(Åbner i et nyt vindue)Klik for at dele på Twitter(Åbner i et nyt vindue)Klik for at dele på Google+(Åbner i[...]
aug
31
tors
2017
9:30 Fokusgruppemøde 2/2017 Jylland
Fokusgruppemøde 2/2017 Jylland
aug 31 kl. 9:30 – 16:00
Fokusgruppemøde 2/2017 @ Jylland
Fokusgruppe møde nr. 2/2017 afholdes Vest for Storebælt på en endnu ikke planlagt lokalitet. Programmet for dagen offentliggøres i maj måned. Vil du gerne med som gæst i Fokusgruppen på denne dag, så udfyld skemaet herunder: Del med:Klik for at udskrive(Åbner i et nyt vindue)Klik for at sende som e-mail til en ven(Åbner i et nyt vindue)Click to share on Facebook(Åbner i et nyt vindue)Klik for at dele på LinkedIn(Åbner i et nyt vindue)Klik for at[...]
DANSK RENGØRINGSMESSE 2017 - ODENSE CONGRESS CENTER 5.+6. OKTOBER 2017

Abonnér på Hygiejnefokus bloggen

Follow

Modtag hvert nyt indlæg i din indbakke!

%d bloggers like this: