Tak til TEC

Onsdag den 7. marts afholdt Hygiejnefokus Temadag hos TEC Facility Service i Gladsaxe, hvor vi havde fornøjelsen at opleve de spændende lokaler som skolen normalt bruger til uddannelse af serviceassistenter og rengøringsteknikere. Temadagen havde overskriften “Rengøring som håndværk” hvorfor det var nærliggende at inddrage eleverne, som havde lavet en lille workshop, der skulle demonstrere forskellige facetter af rengøringshåndværket.

Vi vil meget gerne sige tusind tak til både TEC (Technical Education Copenhagen) og til eleverne på Serviceassistentuddannelsen, for at være med til at skabe en rigtig god dag, med masser af fokus på faglighed og stolthed over faget.

Lækre faciliteter

Dagen startede med en kort rundvisning i skolens praktiklokaler som er virkelig fantastiske; en samling virkelighedstro scenarier, som eksempelvis en hospitalsstue, et rigtigt cateringkøkken, toiletter og baderum, hotelværelse og flere andre typer. En tydeligt stolt Maria Veha, som er uddannelsesleder for Facility Service afdelingen, kunne også fortælle at man tidligere havde anvendt fx papskilte som skulle gøre det ud for vaskemaskiner, men nu har et fuldt udstyret vaskeri så eleverne kan lære rigtigt at vaske moppe etc. og ikke blot lade som om.

Efter rundvisningen var det tid til nogle korte oplæg og debat og med afsæt i et par indlæg på den nye portal til rengøringsbranchen; RentNyt.dk, blev rammerne for dagen lagt og den første indlægsholder i form af Maria Veha, som med et rigtig godt oplæg fik startet debatten om Rengøring som Håndværk. Der er brug for anerkendelse af rengøringsarbejdets betydning for stort set alle andre, der er brug for respekt for medarbejdere inden for branchen, og der er brug for uddannelse. Som Maria siger, så er der ikke mange som skal have bygget en carport, som prikker den første mand de møder på skulderen og spørger om han vil bygge den, men når det kommer til rengøring, så er de fleste af den overbevisning, at “Alle kan gøre rent”, hvor virkeligheden snarere er at man med målrettet øvelse og flair for opgaven, i de fleste tilfælde kan lære det. Men at gøre rent i en ordentlig kvalitet, kræver uddannelse og erfaring, fuldt ud på linje med når en smed eller en tømrer skal lære sig sit håndværk.

Workshop med serviceassistenterne

Inden frokost var der af eleverne på Serviceassistentuddannelsen tilrettelagt en lille workshop, hvor deltagerne i mindre grupper kom rundt til 3 stationer. Én station handlede om noget så elementært som mopper, der i virkeligheden er højteknologi når man går lidt i dybden på det. Microfiber er ikke bare microfiber og ergonomi er særdeles vigtigt, når man som moppefører skal løbe i arbejdstakt 130 hele dagen.

Der var også en station hvor deltagerne kunne prøve at køre med gulvmaskine og ved den tredje post skulle der bestemmes kemi ud fra PH målinger. Workshoppen var et godt indslag som det var tydeligt at eleverne havde forberedt godt og glædet sig til at afholde. I det hele taget var elevernes engagement og deres dedikation til at blive uddannet til et betydningsfuldt job i en spændende verden med masser af muligheder. Denne dedikation kom til fulde til udtryk ved den efterfølgende præsentation af NN, som fortalte om hvorfor han havde valgt at uddanne sig til Serviceassistent, hvilket kan koges ned til et ønske om at gøre en forskel, hjælpe mennesker og have et job som betyder noget.

Støtteordninger til uddannelse

Efter frokost var der først et indlæg fra Københavns Erhvervshus, hvorfra Maneck Victoria Nielsen kunne fortælle om forskellige støtteordninger som virksomheder kan anvende til at få delvis finansiering af uddannelse af medarbejdere, i form af refusionsordninger og jobrotation. Malick fortalte at Erhvervshuset ofte får henvendelser fra andre dele af landet og at man forsøger at hjælpe i bedst mulige omfang.

Rengøringsvirksomheder kan med stor fordel anvende disse ordninger til at uddanne deres personale, uden at skulle undvære medarbejderens timer og samtidig er med til at hjælpe folk uden for arbejdsmarkedet ind på dette.

Håndværkerens arbejdsgiver

Sidste indlæg var Danielle Hansen som er Formand for brancheforeningen Danske Service og i øvrigt også driver sit eget rengøringsfirma og har igennem årene oplevet “lidt af hvert”. Ifølge Danielle er mange større rengøringskunder, som eksempelvis kommuner og store virksomheder med til at presse branchen, fordi disse ikke har øje for netop det håndværk som rengøringsfaget er og fordi man tænker kortsigtet uden at regne de omkostninger ind, som det har at man ikke vil betale for rengøring!

Som alle andre håndværkere har rengøringspersonale brug for kritik, både når man laver noget der er mindre godt, men der hvor mange fejler er når deres medarbejdere faktisk gør et rigtig godt arbejde, og man som arbejdsgiver glemmer at rose dem for det. For skideballen skal man nok huske! Dette erfarede Danielle Hansen selv, da hun for år tilbage bemærkede at stemningen blandt hendes medarbejdere var lidt lunken og der var mange intriger og brok. Da hun spurgte personalet hvad de mente hun kunne gøre bedre, fik hun det svar at hun skulle være bedre til at rose dem, så det ikke altid var fordi der var noget galt når hun ville snakke med dem. Dette har iværksat en

Danielle fortæller at det har gjort rigtig meget i forhold til medarbejdertrivsel i virksomheden og det arbejde som medarbejderne udfører. Kvalitet i arbejdet har altid haft høj prioritet, men at kvalitet aldrig kommer af sig selv. Man er nødt til at have fokus på det og man kommer længst ved at uddanne sit personale og i øvrigt tage medarbejderne seriøst.

Tak for i dag, vi ses til august!

Dagen sluttede som sædvanligt med en debat og løst netværk blandt deltagerne. Debatten havde dog kørt så ganske glimrende under de enkelte indlæg, så det blev mest til løst snak om hygiejne og rengøring, samt i flere tilfælde snakke om projekter nogle af deltagerne sammen er involveret i.

Endnu engang tak til TEC Facility Services og til Serviceassistenterne for at være med til at lave en rigtig god dag for os. Den næste Temadag i Hygiejnefokus regi, afholdes den 30. august 2018 på Skejby Sygehus og har titlen “Total Cost of Ownership i Rengøringsbranchen”. Du kan læse mere om dagen og se program etc. her: Temadagen Total Cost of Ownership i Rengøringsbranchen

Modtag Nyhedsbrev

Bloggen sponseres af:

Dansk Rengøringsmesse

DANSK RENGØRINGSMESSE 2019 - ODENSE CONGRESS CENTER 20.+21. November 2017
Hygiejnefokus kalender

Fra Hygiejnefokus Kalenderen

jun
12
ons
2019
10:00 Fokusgruppemøde 2/2019
Fokusgruppemøde 2/2019
jun 12 kl. 10:00 – 15:00
Fokusgruppemøde 2/2019 @ Hundested | Danmark
Agenda følgerDel med:Klik for at udskrive(Åbner i et nyt vindue)Klik for at sende som e-mail til en ven(Åbner i et nyt vindue)Click to share on Facebook(Åbner i et nyt vindue)Klik for at dele på LinkedIn(Åbner[...]
sep
12
tors
2019
10:00 Fokusgruppemøde 3/2019
Fokusgruppemøde 3/2019
sep 12 kl. 10:00 – 15:00
Fokusgruppemøde 3/2019
Agenda følgerDel med:Klik for at udskrive(Åbner i et nyt vindue)Klik for at sende som e-mail til en ven(Åbner i et nyt vindue)Click to share on Facebook(Åbner i et nyt vindue)Klik for at dele på LinkedIn(Åbner[...]
nov
20
ons
2019
9:00 Dansk Rengøringsmesse 2019 Odense Congress Center
Dansk Rengøringsmesse 2019 Odense Congress Center
nov 20 kl. 9:00 – 16:00
Dansk Rengøringsmesse 2019 @ Odense Congress Center | Odense | Danmark
Dansk Rengøringsmesse 2019 afholdes den 20. og 21. november i Odense Congress Center. Husk der er gratis forhåndstilmelding indtil 1. november, derefter koster det kr. 160,- ex moms og adgang ved døren uden forhåndsregistrering koster[...]
nov
21
tors
2019
9:00 Dansk Rengøringsmesse 2019 Odense Congress Center
Dansk Rengøringsmesse 2019 Odense Congress Center
nov 21 kl. 9:00 – 16:00
Dansk Rengøringsmesse 2019 @ Odense Congress Center | Odense | Danmark
Dansk Rengøringsmesse 2019 afholdes den 20. og 21. november i Odense Congress Center. Husk der er gratis forhåndstilmelding indtil 1. november, derefter koster det kr. 160,- ex moms og adgang ved døren uden forhåndsregistrering koster[...]
dec
5
tors
2019
10:00 Fokusgruppemøde 4/2019
Fokusgruppemøde 4/2019
dec 5 kl. 10:00 – 15:00
Fokusgruppemøde 4/2019
Agenda følgerDel med:Klik for at udskrive(Åbner i et nyt vindue)Klik for at sende som e-mail til en ven(Åbner i et nyt vindue)Click to share on Facebook(Åbner i et nyt vindue)Klik for at dele på LinkedIn(Åbner[...]
Follow

Modtag hvert nyt indlæg i din indbakke!

%d bloggers like this: