Uhumske solcentre

Uhumske solcentre

Uhumske solcentre

Uhumske solcentre

Alle billeder er taget af Metro Express.

I samarbejde med Metro Express har Hygiejnefokus foretaget to kontroller af solcentre i Aarhus hhv. København, med det formål at få en vurdering af den generelle hygiejnemæssige forfatning de danske solcentre er i. Baggrunden for Metro Express’ interesse skal findes i en norsk undersøgelse, som havde nogle ganske opsigtsvækkende resultater: Chok: Solarier er fulde af sæd i Norge

Helt så grelt står det tilsyneladende ikke til i Danmark, men specielt lækre virker solcentrene nu ikke. Artiklen fra Metro Express af 3. oktober 2016 kan læses her: Så klamme er danske solarier: Svarer til bagsiden af et toiletbræt.

Grundlag for forsøget

 

3M CleanTrace ATP måler

3M CleanTrace ATP måler er et af de mest nøjagtige ATP instrumenter der findes.

Formålet med screeningen har ikke været at finde bakterier, men der i mod at se om vi kunne finde rester af organisk materiale, som i princippet kan være bakterier eller andre mikroorganismer, men som også lige så vel kan være hudrester, sved og andre sekreter. Til dette har vi anvendt et 3M CleanTrace ATP system, som du kan læse mere om her.

Med baggrund i den norske undersøgelse har vi vurderet at der vil være en sandsynlighed for at finde fx sædrester i og omkring solarierne, hvilket er blevet testet med en såkaldt Lateral Flow test som reagerer specifikt ved sædrester.

I testen er ikke medtaget en egentlig visuel inspektion af den generelle rengøring i centrene eller de enkelte kabiner, men udelukkende fokuseret på at screene de nævnte kontrolpunkter for tilstedevær af organisk materiale. Omend vi fandt en del organisk materiale med ATP måleren, var der i ingen tilfælde positive tests for sæd, hvorfor denne del ikke er så interessant og derfor ikke får yderligere spalteplads.

Testede overflader

På samtlige solcentre udtog vi to tilfældige kabiner. I hver kabine tog vi 5 tests; solariesengen omkring hvor man vil ligge med bagdelen samt der hvor skuldre og nakke typisk vil befinde sig. Disse to punkter er udvalgt, da det helt naturligt er sengen man forurener mest under solbadning, og desuden sandsynligt at netop omkring numse og kønsdele vil der være en højere belastning. Nakke og skuldre hviler man også tungt på og der dannes meget sved i denne region.

De øvrige tre kontrolpunkter i hver kabine er kontaktpunkter; tastaturet som styrer musik, luftcirkulation med mere; grebet som man lukker overdelen af solariet ned med samt dørgrebet på indvendig side. Disse er alle punkter, som alle rører ved, på vej ind, ud eller under selve brugen af solariet. Dermed er der her risiko for at man spreder hvad man har på hænderne til den næste der rører pågældende kontaktpunkt.

Og ikke mindst, risiko for at man tager det med sig, som de foregående har efterladt til hverandre….

Hvorfor ikke bakterietal?

Test af håndgreb

Håndgrebet er meget vigtigt, at sørge for er rent, hvis man vil undgå at tage andre (ukendte) folk i hånden ud!

Som nævnt er testen baseret på organisk materiale, som er grundlaget for mikrobiologisk vækst. Man kunne godt koncentrere sig om at analysere for tilstedeværelsen af bakterier, men det er faktisk mere interessant, at finde ud af om der er rent i et niveau så man undgår at “tage hinanden med” ind og ud af solariet, og af kabinen. Hvis der er et højt niveau af organisk materiale, er der større risiko for at noget klæber sig fast til dig og du efterfølgende “smitter dig selv” med det du nu måtte have medbragt og som nu måske har fået sit eget liv, fordi det kommer i kontakt med omgivende mikroorganismer.

Sådanne smitteveje findes direkte eller inddirekte alle steder hvor der færdes mange mennesker og man ikke har taget specifikke hygiejneforholdsregler, blot er man mere sårbar overfor denne smitte/forurening i nogle situationer mere end andre, som fx når man ligger nøgen og svedig i et solarie. eller er igang med at klæde sig på i en halv- til helnusset kabine.

Resultaterne

Har ses resultaterne af forsøget, øverst de fire centre i Aarhus, nederst de tre i København

Har ses resultaterne af forsøget, øverst de fire centre i Aarhus, nederst de tre i København

Resultaterne, som kan ses af de to tabeller, viser at der i det store og hele er et jævnt – men generelt ret højt – niveau i belastningen i de forskellige kabiner. Nogle steder er der ret voldsomme tal og enkelte steder rigtig flotte.

Ved at anvende ATP grænseværdien 200 RLU, kan man se at en stor del af punkterne falder, men for at et enkelt punkt ikke spolerer billede har vi valgt at godkende en kabine, hvis minimum 3 af kontrolpunkter godkendes under 200, det vil sige at 3 af de 5 punkter skal godkendes, for at en kabine godkendes.

Af de testede 14 kabiner, er kun 4 godkendt! Der er altså med andre ord – mildest talt – ikke særlig rent og i hvert fald ikke hygiejnisk rent generelt i solcentre. Der er dog et enkelt solcenter – Consol Solcenter på Funch Thomsens Gade i Aarhus – som slipper rigtig fint igennem testen og hvor begge kabiner ligger på nogle rigtig flotte målinger. Til gengæld er også netop Consol, men den på Amagerbrogade i København, testens absolut mest belastede solcenter. Her er begge kabiner meget højt belastede, men kun ved en grundig visuel inspektion var denne høje belastning til dels synlig med det blotte øje. Det viser med tydelighed at det er en stor fordel at inspicere sådanne kabiner med andre metoder end visuel kontrol.

Den kabine der spinger mest i øjnene er kabine 1 på Clubtan, Enghavevej 2 i København. Denne har stor sandsynlighed ikke været benyttet i længere tid og derfor rengjort adskillige gange siden sidste ibrugtagning. Eller også har der været en kunde, som virkelig har gjort rent efter sig!

Hvad kan vi bruge det til?

Deres ydmyge skribent hører ikke til blandt solariekongerne, men skulle man driste sig ind i et solcenter, vil det være rigtigt fornuftigt at udføre en grundig rengøring af solarie og kabine inden man klæder sig af og lægger sig i alle herlighederne. Udfordringen med dette er, at der aldrig – som i aldrig nogensinde – er rengøringsmidler og remedier tilgængelig i solcentrene. Jovist, der er sprit til aftørring af sengen, men sprit gør bare ikke rent! Det slå de bakterier ihjel, som er uheldige at være på overfladen af sengen – eller på overflade af det organiske materiale som er i sengen – men hvad med de bakterier der er nede i eller under det organiske materiale?

Hvad med resten af kabine, såsom netop dørhåndtag, greb på solariet og andre perifære ting man rører ved i forbindelse med sin solbadning.

Hvad med pumpen på spritdispenseren, hvor ren er den?

Hvem har ansvaret?

Beskidt og ødelagt tastatur

Der er vist ikke nogen der får renere fingre, af at røre ved dette tastatur!

Der er naturligvis ingen tvivl om at ansvaret for solcentrets hygiejnemæssige forsvarlighed påhviler solcentret selv, men der ligger også et stort ansvar hos den enkelte bruger, for at sikre sig at solariet er lækkert at benytte, så sørg for at vaske både seng og minimum de omtalte kontaktpunkter før du bruger solariet… Og allerhelst også når du er færdig!

Som sagt er sprit ikke beregnet til at gøre rent med, det er et desinfektionsmiddel og virker som sådan, men det er i hvert fald bedre end slet ikke at gøre noget! Man kan efterhånden få mange klar til brug “wipes” også hvori der er sæbe i stedet for sprit, således kunne man strengt taget godt have sit eget rengøringsudstyr med.

I en del tilfælde handler det dog også om at solarierne er så bedagede at det er på højeste tide at skifte dem, eller i hvert fald skifte den ridse og skrammede liggeplade, få repareret huller og diverse revner. Ikke mindst bør ethvert solcenter tænke praktisk, når de indkøber nye solarier. Man bør vælge rengøringsvenlige løsninger med fx touchskærm i stedet for traditionelt tastatur med knapper etc.

Og så burde man gøre meget mere opmærksom på hygiejneudfordringer overfor brugerne af solariet. I de bedste tilfælde hænger der et lille skilt, som fortæller folk at de skal huske at spritte af før og efter brug, men i de fleste tilfælde er der ikke et bogstav nævnt om det!

Ingen kommentarer

Follow

Modtag hvert nyt indlæg i din indbakke!

%d bloggers like this: