Første temadag en succes

Første temadag en succes

Blog_JEKDa Hygiejnefokus torsdag d. 30. maj 2013 afholdt virksomhedens første temadag, var det med en spændt forventning og ikke mindst et håb om, at den fremmødte skare, på ikke mindre end 38 deltagere og 6 indlægsholdere, ville gå derfra med indfriede forventninger.

At dømme efter både udsagn og de afleverede evalueringsskemaer, lykkedes dette dog stort set, dog med et par enkelte tidsler i buketten af roser. Ikke desto mindre havnede evalueringsresultatet på et tilfredsstillende 4 tal, ud af 5 og temadagen må derfor betegnes som en succes, hvor der heldigvis er plads til forbedringer. Af de enkelte indløg er der heller ikke nogen som scorer under 3 og faktisk blev hele 4 af indlæggene vurderet til topkarakteren 5 samlet set.

Start med ledelse!

Carsten Kryth fra ART Service A/S lagde ud.

Carsten Kryth fra ART Service A/S lagde ud.

Efter morgenmaden og en kort introduktion fra Hygiejnefokus, var det Carsten Kryth fra rengærings- og servicevirksomheden ART service A/S, som lagde ud. Carsten kunne fortælle om hvordan ART Service gennem ledelse, medarbejderinddragelse og et tæt samarbejde med kunderne, kæmper for, at være de bedste indenfor branchen. Dette giver sig bl.a. udslag i virksomhedens snarlige certificering efter OHSAS 18001 standarden, som er den Internationale standard for arbejdsmiljøledelse. Carstens budskab var i sin enkelthed, at man er nødt til, at tage medarbejderne seriøst og give dem ansvar, for at tilsikre en god kvalitet i rengøringen.

Metoder til rengøringskontrol

Anja Sanberg fra 3M Healt Care var på scenen to gange.

Anja Sanberg fra 3M Healt Care var på scenen to gange.

Til sikring af en ensartet rengøringskvalitet, findes der som bekendt en del forskellige metoder, hvilke Anja Sanberg fra dagens eventsponsor 3M Health Care gav en god introduktion til. Anja fokuserede primært, på den populære ATP-Bioluminescence, hvor 3M tilbyder markedets mest fintfølende system; Clean-Trace, som giver et lynhurtigt resultat for rengøringsniveauet. Men der findes også andre metoder, som fx proteintests, der ikke kræver udstyr, men til gengæld er knapt så følsomt som ATP. Proteintests giver dog en fordel i forhold til sporing af allergener, som i de fleste tilfælde er proteiner. Anja var også inde på de specifikke allergentest som 3M Health Care tilbyder. Med disse kan man hurtigt og enkelt detektere specifikke allergener i et meget lavt niveau.

Innovation indenfor desinfektion

Jørgen Overgaard fra Fooddes A/S

Jørgen Overgaard fra Fooddes A/S

Efter frokosten gik vi over til, at tale om innovative metoder til desinfektion og metoder til kontrol af desinfektion.

Første mand på skafottet var Jørgen Overgaard, Direktør for Fooddes A/S, som leverer en række specielle desifektionsmetoder, som kan tages i anvendelse der, hvor traditionelle metoder enten ikke er effektive eller er meget omstændige, at påføre. Der var to produkter som Fooddes havde valgt, at lægge vægt på; Fumispore røgdesinfektion samt den enzymbaserede biofilmfjerner Aniosterase, som effektivt går ind og opløser biofilm, både på overflader og i CIP systemer.

Røgdesinfektion har den fordel, at det kommer ind overalt, selv i de mindste sprækker højt oppe ved loftet og tager fx ventilationssystemer, som ellers kan være noget af en udfordring og kilde til kontaminering af hele produktionsområdet.

Bjørn Parelius, FHS Scandinavia

Bjørn Parelius, FHS Scandinavia

Herefter kom turen til Food Hygiene Solutions Scandinavia (FHS), som er leveringsdygtige i bl.a. antibakterielle måtter, som kan anvendes i stedet for de traditionelle fod- og hjulvaske stationer, som man ofte finder i mellem forskellige hygiejnezoner i fødevareindustrien. Måtterne kan også anvendes på hospitaler, fx ved indgangspartier og ved indgang til intensivområder etc.

Bjørn Parelius kunne også fortælle om desinfektion med UV-C lys, hvormed man kan have en kontinuerlig desinfektion af fx transportbånd, kasser og andet åbent udstyr. UV-C anlæggene kan tilpasses stort set alle industrier og kan justeres i forhold til temperatur, luftfugtighed og andre parametre. UV-C lys kan anvendes til desinfektion af åbne overflader, luft og vand.

Desuden fortalte han, at FHS er leveringsdygtige i en række interessante og hygiejnevenlige løsninger såsom transportbånd og kølefordampere.

Annette Baltzer Larsen, FORCE Technology

Annette Baltzer Larsen, FORCE Technology

Sidste levende billede, i denne del af seancen, var Annette Baltzer Larsen fra FORCE Technology. Du kender måske Annette her fra bloggen, hvor hun har været myreflittig, til at skrive om hendes hovedekspertise; Biofilm.

På temadagen var det dog en anden indgangsvinkel; nemlig SonoSteam metoden som FORCE Technology har udviklet på over de sidste 5-6 år og som allerede er indkørt igennem projekter i fødevareindustrien og som er med i projekt “Clean-Bed”, et større projekt som flere hospitaler er involveret i. Med SonoSteam metoden kan man på ganske kort tid desinficere en madras til en hospitalsseng, på samme tid som selve sengen bliver vasket ved siden af. SonoSteam metoden kan også anvendes på fødevareprodukter, i produktionsområder og på produktionsudstyr.

Du kan læse mere om SonoSteam metoden her på Hygiejnefokus. Endvidere vil der i løbet af de kommende måneder, komme en artikel omkring Clean-Bed projektet.

Metoder til desinfektionskontrol

Når man taler desinfektion, falder talen også naturligt på desinfektionskontrol. Til dette har 3M Health Care også en række innovative metoder. Det bedst kendte og mest udbredte produkt i porteføljen må nok siges at være 3M Petrifilm, som er en metode med efterhånden en del år på bagen, men som stadig er et af de mest praktiske og omkostningslette produkter til mikrobiologisk dyrkning og tælling. Petrifilm fungere i princippet som en traditionel petriskål, men med den store fordel, at substratet er dehydreret og derefter påklistre filmen, som blot skal tilsættes én ML sterilt vand og efter 20 minutter er klar til brug.

Foruden Petrifilm fortalte Anja Sanberg om 3M’s Dipslides, som er en kontaktplade til aftryk og som er helt klar til brug i et rør. Dipslides gør det meget enkelt at foretage mikrobiologiske aftryk. Afslutningsvist var hun inde over de metoder til prøveopsamling, som 3M er leveringsdygtige i. En prøve er nemlig aldrig bedre, end den opsamling som er foretaget. Derfor er det vigtigt at vælge det rigtige værktøj til dette, om det er en vatpind, en svamp eller en klud man anvender, skal dette være af en høj kvalitet for at resultatet kan bruges til ret meget!

Hygiejneledelse sat i system

Pia Ipsen, QMS-Consult

Pia Ipsen, QMS-Consult

Som den sidste i rækken på denne temadag, kunne Pia Ipsen fra konsulentvirksomheden QMS-Consult fortælle om vigtigheden af, at sætte hygiejneledelsen i system. Pia fokuserede meget på, at man altid skal holde sig 4 parametre for øje; Biologisk, Kemisk og Fysisk forurening samt forurening med allergene stoffer. Hvis man hele vejen rundt i sin risikovurdering tager disse fire parametre ind, går det næppe helt galt, forudsat naturligvis, at man forholder sig seriøst til det.

QMS-Consult er en virksomhed, som er specialiseret indenfor fødevareindustrien, men som også spænder og tilknyttede industrier som emballage og transport samt overfører deres koncepter til industrier i helt andre brancher.

En god temadag

En fin score, på 4 af 5 på alle parametre. Nøste gang går vi efter 5 taller!

En fin score, på 4 af 5 på alle parametre. Nøste gang går vi efter 5 taller!

Som indledningsvist nævnt, var der alt i alt stor tilfredshed med temadagen fra deltagere og indlægsholdere, hvilket kan ses af de afleverede evalueringsskemaer.

Hygiejnefokus tilstræber naturligvis, at have en kontinuerlig forbedring i vore aktiviteter, så vi kommer ikke til, at hvile på laurbærbladene men arbejder på, at kommende temadage bliver endnu bedre.

Hvis din virksomhed er interesseret i, at give et indløg på en temadag eller måske endda, at være vært for én, så kontakt os på info@hygiejnefokus.dk eller telefon 5334 1355.

I løbet af kort tid annoncerer vi kommende temadage for sensommeren / efteråret, så hold øje med bloggen og med medierne.

Ingen kommentarer

Follow

Modtag hvert nyt indlæg i din indbakke!

%d bloggers like this: